Jde-li o vašeho psa, záleží na všem 

Pamatujte...
nejlepší dárek, jaký můžete svému psovi dát, je váš čas.


PickUp/ Uloženka. Nabízíme možnost převzetí zásilky prostřednictvím výdejních míst v provozovnách Uloženky, dep DPD a DPD PickUpech: osobní odběry ve většině větších měst s dlouhou otevírací dobou a na dobře dostupných místech. Lze tento způsob využít i na Slovensko.
Adresy výdejních míst naleznete na webu DPD. Výběr místa přepravy i s otvírací dobou se vám zobrazí při procesu
objednávání.

O připravení zásilky ve výdejním místě budete informováni pomocí SMS. Proto prosím udávejte mobilní čísla nebo čísla na telefony, které umožňují přijímání SMS.


 

Koupili jste svému psovi inteligentní hračku a on ji už zná "jako své boty" a už ho to tak nebere? Nezoufejte! Hračka může ještě dobře posloužit i jiným domácím mazlíčkům...


» Probiotika a prebiotika
Probiotika a prebiotika

Často se v doplňcích stravy setkáváme s termíny, které podobně znějí a řadu lidí uvádějí v mírný zmatek. Co jsou probiotika a co jsou prebiotika a jaký je mezi nimi rozdíl?

Probiotická kulturaProbiotika jsou živé mikroorganismy (probiotické kultury), které jsou v přiměřeném množství konzumovány a příznivě ovlivňují zdravotní stav uživatele. Můžeme se setkat v podstatě s dvěma skupinami výrobků v oblasti probiotik: zakysané mléčné výrobky a speciální doplňky stravy.

Nejčastěji používané kmeny těchto bakterií jsou laktobacily a bifidobakterie (bakterie mléčného kvašení). Vzhledem k tomu, že upravují pozitivně střevní mikroflóru, také brání přemnožení škodlivých bakterií. Pomáhají při vyléčení průjmů, jako prevence při cestách do ciziny či pomáhají zlepšit stav střevní mikroflóry po léčbě antibiotiky. Tím, že zlepšují stav této mikroflóry, pomáhají celkově zlepšovat imunitu. Rovněž pomáhají stabilizovat období bez příznaků u pacientů s chronickým onemocněním tlustého střeva. Snižují aktivitu nebezpečných látek vznikajících při špatném trávení ve střevě. Jedna z těchto bakterií, Laktobacillus acidophillus působí pozitivně podle výzkumů i při vysoké hladině cholesterolu. Jeho působením dojde k rozkladu žlučových kyselin a uvolněný cholesterol se již nemůže zpět vstřebat.

Prebiotika nejsou na rozdíl od probiotik živé, ale jsou potravou pro zdraví prospěšné střevní bakterie (probiotika). Chemicky se jedná o sacharidy (prebiotické sacharidy), které jsou jinak nestravitelné, jako příklad můžeme uvést poměrně známý inulin. Bakterie, existující v tlustém střevě, z nich získávají energii a jako produkt biochemických reakcí při tomto ději vznikají organické kyseliny. Tyto kyseliny zase fungují jako zdroj energie pro buňky stěny střeva.

mléko jako zdroj laktozyNejznámějším prebiotikem je laktóza (mléčný cukr složený z glukozy a galaktozy). Laktoza není všechna metabolizována v tenkém střevě, část se dostává do tlustého střeva a zde slouží k výživě probiotických kultur. Laktoza může být také surovinou pro produkci dalších prebiotických sacharidů.

Pro úplnost dodejme, že se používá ještě jeden pojem, a to symbiotika. Nazývá se tak kombinace probiotik s prebiotiky. Pozitivní efekt této kombinace je dán vyšší možností přežití pozitivně působících bakterií ve střevě. Tyto kombinované přípravky pomáhají například při různých průjmových onemocněních, při zácpě, obecně ke zlepšení imunity a celé řadě dalších pozitivních vlivů na náš organismus

A aby toho nebylo málo, mluví se také o růstových faktorech. Kam ty zapadají? Na rozdíl od prebiotik, která působí tzv. in vivo - tedy přímo až v tlustém střevě, růstové faktory způsobují růst probitických kultur in vitro - tedy mimo tělo, například v laboratoři.
Prorože probiotika jako bifidobakterie jsou velmi citlivá na kyslík a kyselé prostředí, je jejich životnost v mléčných výrobcích velmi omezená. Zlepšit to pomáhají právě růstové faktory. Významnými růstovými faktory jsou:

-galaktooligosacharidy (GOS) ....jsou živočišného původu a vyrábějí se z kravského mléka
- inulin
- rafinosa
- fruktooligosacharidy (FOS)....jsou rostlinného původu a vyrábějí se hydrolýzou inulinu nebo ze sacaharozy červené řepy. V čerstvém ovoci a zelenině je jich asi 6%, nejlepšími zdroji jsou čekanka, cibule, srtyčoky, rajčata, česnek, banán...
Tyto látky jsou zároveň i prebiotiky, tedy působí i v těle.

Jedním z předpokladů pro to, aby nějaký oligosacharid mohl fungovat jako prebiotikum, je jeho nestravitelnost a nemožnost absorpce v horní části zažívacího ústrojí. Po vstupu do tlustého střeva dochází k fermentaci takových oligosacharidů bifidobakteriemi, pro které tyto látky slouží jako růstový substrát.